Suomen ensimmäinen kantakirjattu suomenhevonen syntyi Eräjärven Pappilassa

23.8.2021

Meille selvisi hiljattain, että tilamme historia on suomenhevosjalostuksen kannalta varsin merkittävä. Hilja Solala on tutkinut suomalaista hevosjalostusta ja hänen tuoreessa väitöskirjassaan kerrotaan, että Suomen ensimmäinen kantakirjaan merkitty suomenhevostamma Wiesti on syntynyt Eräjärven Pappilassa.

Väitöskirjan tietojen mukaan Wiesti syntyi pastori Gunnar Branderilla Eräjärven Pappilassa 13.4.1888. Sen emä oli saman pastorin omistama Sanelma-niminen tamma. Agathon Meurman Kangasalta Liuksialan Kartanosta osti Wiestin, josta tuli ajan myötä Liuksialan kantatamma. Wiestiä käytettiin Liuksialassa paitsi siitokseen, myös monipuolisesti työ-, vaunu- ja ajohevosena. Hilja Solalan väitöskirjaan voi tutustua tästä linkistä (aukeaa uuteen ikkunaan).

Eräjärvellä on paljon hevoshistoriaa ja aikojen saatossa pappilassamme on asunut varmasti paljon muitakin hevosia Wiestin lisäksi. Eräs todennäköinen asukas on ollut pastori Ivendorffin ori Jalo.  Pastori Adam Edvard Ivendorff asui Eräjärven Pappilassa vuoden ajan, eli 1900-1901. Hänen orinsa Jalo astui vuosina 1900-1906 yhteensä 225 tammaa, joista jäi 164 jälkeläistä.

Inspiroituneina  tilamme upeasta hevoshistoriasta otimme suomenhevosestamme Sohvin Sapriinasta kuvia pihapiirissämme vanhan ajan tyyliin (emäntä on tosin vapaamielinen uuden ajan emäntä paljaine käsivarsineen). Olemme iloisia ja ylpeitä voidessamme jatkaa hevosenpitoa tällä tilalla ja omistaessamme tämän viisaan, kauniin ja lempeän suomenhevostamman, joka edustaa myös vanhaa eräjärveläistä sukulinjaa.